تجارت الکترونیک چیست و چگونه از آن کسب درآمد کنیم

5 / 5. تعداد رای: 1

تجارت الکترونیک چیست و چگونه از آن کسب درآمد کنیم

شاید این روز‌ها زیاد نام تجارت الکترونیک را شنیده باشید. تجارت الکترونیک در ایران یک پدیده تقریبا نو ظهور است و با استفاده از آن افراد زیادی به درآمد‌های میلیونی و زندگی‌های بسیار آسوده‌تر رسیده‌اند. اما واقعا منظور از تجارت الکترونیک چیست؟

امروزه افراد انقدر مشغله و گرفتاری دارند که وقت خرید حضوری را ندارند. از طرفی دیگر تعطیلی‌ها، آلودگی هوا، پندمی کرونا و … اجازه نمی‌دهند که بتوانید خرید راحت و آسوده‌ای داشته باشید. تجارت الکترونیک به شما این امکان را می‌دهد که در خانه، محل کار و… به راحتی با استفاده از تلفن همراه یا رایانه خود غذای مورد نیاز، اکسسوری مورد نیاز، حتی پوشاک و محصولات مختلف را از جمله لوازم آرایشی، بهداشتی، شوینده و… از طریق اینترنت خریداری کنید. اما واقعا تجارت الکترونیک چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد؟

تجارت الکترونیک چیست؟

اگر بخواهیم به صورت ساده تعریف کنیم، تجارت الکترونیک برای آسان شدن معاملات اقتصادی به صورت الکترونیکی است. تجارت الکترونیک به معنی انجام تمام فعالیت‌های تجاری از جمله فرایند فروش یا تبادل محصولات، خدمات و خرید از طریق اینترنت است. اینگونه از تجارت که در دنیای امروز فوق‌العاده کاربرد دارد در سال 1991 راه‌اندازی شد.

از آن زمان تاکنون تجارت الکترونیک باعث شده کسب‌وکار‌های متنوعی وارد دنیای مجازی شوند. یکی از مهم‌ترین مباحث تجارت الکترونیک، انعقاد قرارداد‌های الزام‌آور، دارا بودن سرویس‌های قابل پرداخت و امن است. از زمانی که تجارت الکترونیک روی کار آمد رقابت بین شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف آغاز شد. می‌خواهیم سه بعد اصلی تجارت الکترونیک را برای شما مثال بزنیم که شامل نوع محصول، روش تحویل و فرایندهای موجود می‌شود.

برای شروع یک تجارت الکترونیکی قبل از شروع در نظر داشته باشید که هرچند هنوز هم بد‌گمانی‌هایی در مورد تجارت الکترونیک را می‌شنوید اما با وجود شرکت‌های بزرگی مثل دیجی‌کالا و تپ‌سی، موجی از آشنایی و فرهنگ‌سازی عمومی با دنیای تجارت الکترونیک در ایران شروع شده و این موضوع مسیر شما را برای شروع یک کسب‌و‌کار اینترنتی هموار خواهد کرد.

رشد تجارت الکترونیک در ایران و جهان

تجارت الکترونیک یا ecommerce پدیده‌ای است که به‌سرعت در حال رشد است. گاهی شما از این شلوغی و ترافیک خسته شده و یا اجناس موردنظر خود را در فروشگاه‌ها پیدا نمی‌کنید اینجاست که با استفاده از تجارت الکترونیک می‌توانید به‌راحتی در منزل طی چند دقیقه خرید خود را به‌آسانی انجام داده و دیگر نگرانی از این بابت نداشته باشید.

با استفاده از تجارت الکترونیک می‌توانید کلیه خریدوفروش و دادوستدهای خود را از طریق اینترنت انجام دهید. با توجه به رشد قابل‌ملاحظه خریدوفروش‌های اینترنتی و از طرف دیگر رشد روزافزون فضای مجازی و اینترنت پیش‌بینی می‌شود تجارت الکترونیک در رأس تجارت‌ها قرار گیرد.

با ورود گوشی‌های هوشمند و به دنبال آن رشد اینترنت عرصه برای این تجارت گسترش‌یافته است. گوشی‌های هوشمند جز وسایل محبوب مردم قرارگرفته و دائما به همراه آن‌ها است که این خود امکان گسترش تجارت را فراهم کرده و می‌تواند زمینه‌ای برای بازاریابی و تبلیغ محصولات باشد.

این تجارت روز‌به‌روز در حال گسترش است. این نکته را همواره به یاد داشته باشید که توسط این تجارت می‌توانید تا حد بسیار زیادی به کسب‌وکار خود رونق دهید. توجه داشته باشید که مصرف‌کننده به‌عنوان رکن اصلی و پایه در این تجارت شمرده می‌شود همواره بیشترین توجه باید روی مصرف‌کننده و نیاز او باشد.

روش‌های کسب درآمد با تجارت الکترونیک

تجارت الکترونیک دارای انواع مختلفی می‌باشد یکی از انواع آن “تجارت به تجارت” است شامل عمده‌فروشی‌هایی که با خرده‌فروشی‌ها مبادله کرده و اجناس خود را به آن‌ها می‌فروشند. نوع دیگر این تجارت “تجارت به مصرف‌کننده” است تجارتی است که از طریق آن مصرف‌کننده می‌تواند بدون مراجعه حضوری کالای موردنظر خود را از طریق فروشگاه‌های اینترنتی تهیه کند. نوع دیگر “مصرف‌کننده به تجارت” بوده که در آن مصرف‌کننده برای انجام پروژه‌ای مشخص مبلغی مشخص تعیین کرده و آن را برای یک شرکت ارسال می‌کند و آن شرکت‌ها در مقابل مبلغی را پیشنهاد می‌کنند. نوع دیگر این تجارت “مصرف‌کننده به مصرف‌کننده” است. این نوع تجارت مانند بازاریابی‌ها است که افراد مختلف می‌توانند باهم به خریدوفروش بپردازند.

تجارت الکترونیک به دو صورت است. اگر سه بعد اصلی تجارت در بستر دیجیتال صورت پذیرد به آن تجارت الکترونیکی کامل می‌گویند. اما حتی اگر یکی از بعد‌های آن‌ها به صورت فیزیکی باشد، تجارت الکترونیک جزئی نام دارد. تجارت الکترونیک از طبقه بندی‌های گوناگون و مدل‌های مختلفی تشکیل شده است. برای مثال: بعضی از شرکت‌ها و سازمان‌ها مدل کسب‌وکار خود را براساس سلیقه خود و شرایط خاص انتخاب می‌کنند. بعضی دیگر از آن‌ها به این موضوع توجهی ندارند و از یک مدل تجارت الکترونیک برای کسب‌وکار خود استفاده می‌کنند.

روش‌های کسب درآمد با تجارت الکترونیک چیست

ساخت سایت

شاید کلمه نیچ به گوشتان خورده باشد که در تجارت به دور بودن از بازار اصلی معروف است. با راه‌اندازی سایت می‌توانید در دنیای مجازی به راحتی درآمدزایی کنید و محصولات خود را به فروش برسانید و یا حتی می‌توانید با ساخت سایت برای کاربران کسب درآمد کنید. اگر اولین وب‌سایت در حوزه کاری خود باشید. شما یک شناکننده در اقیانوس آبی هستید. (اشاره به کتاب استراتژی اقیانوس آبی)

ساخت نرم‌افزار یا اپلیکیشن

یکی از مهم‌ترین مسائل ضروری هر کسب‌وکار برای فروشگاه‌های اینترنتی، ساختن اپلیکیشن است. با توجه به گسترش روز به روز دنیای مجازی و پیشرفته‌تر شدن ابزار آن از جمله: موبایل‌ها و رایانه‌ها و… تقریبا همه افراد می‌توانند به فروشگاه‌های اینترنتی دسترسی داشته باشند.

نرم افزار‌ فروشگاه‌های اینترنتی باید دارای ویژگی‌های زیر باشند:

  • مدیریت مالی راحت و آسان: دارای روش‌های متفاوت پرداخت، نشان دادن قیمت‌های اصلی محصول همراه با تخفیف آن، مشاهده تراکنش‌های انجام شده و…
  • امکانات کاربری و مدیریتی: امکان ثبت گزارش تخلف، قابلیت برقراری تماس با فروشگاه مورد نظر و راهنمای چگونگی خرید در اپلیکیشن
  • ویرایش اطلاعات: قابلیت امتیاز دادن کاربر به پیک پس از دریافت سفارش، قابلیت تعویض عکس پروفایل و نام کاربری
  • وظایف مدیریت محصول در اپلیکیشن فروشگاه: امکان جستجو در کلیه محصولات فروشگاه، امکان نشان دادن تصاویر محصولات با قابلیت اسلاید شدن

مشتری‌یابی و فروش خدمات

باید برای این کار از مهارت بسیار بالایی برخوردار باشید. برای مثال مهارت نوشتن (تولید محتوا)، مدیریت پروژه و بازاریابی یا هرچیزی که به وب‌سایت‌های اینترنتی مرتبط است. از این طریق شما می‌توانید با مشتری‌های زیادی ارتباط برقرار کنید و محصولات خود را به فروش برسانید.

دوره‌های آنلاین

اگر شما در کار یا موضوعی تخصص کافی دارید، می‌توانید آموخته‌های خود را به صورت یک پکیج آموزشی تهیه کنید و آن را به افراد مشتاق برای یادگیری به فروش برسانید و از این راه کسب درآمد کنید. برای مثال ما هم در میهن وردپرس، دوره‌های آموزشی مرتبط با فروش اینترنتی را ارائه می‌دهیم.

برای مثال شما می‌توانید به عنوان مدرس، در زمینه‌های مختلف در فضای مجازی کسب درآمد کنید. فرقی نمی‌کند که شما در چه حوزه‌ای مشغول به فعالیت هستید. کافی است چند آموزش در زمینه تولید محتوا ببینید و تجربه کسب کنید تا بتوانید به خوبی یک آموزش ضبط کنید. سپس می‎‌توانید از طریق سایت و یا اینستاگرام آن‌ها را به فروش برسانید.

ساخت پادکست

یکی از پرطرفدار‌ترین راه‌های تجارت الکترونیکی پادکست‌ها هستند. امروزه مردم دنبال راه‌های ساده‌تر برای بررسی محتوا هستند. پادکست به شما کمک می‌کند که به راحتی این امکان را به مخاطب خود بدهید تا زمانی که مشغول انجام کار‌های خود است با شنیدن پادکست اطلاعات مورد نیاز خودش را دریافت کند. پس پادکست‌ها می‌توانند گزینه مناسبی برای درآمدزایی و تجارت الکترونیک باشد.

اینستاگرام

نرم‌افزارهای زیادی مثل اینستاگرام وجود دارد که شما می‌توانید با بالا بردن تعداد فالورها در آن به‌صورت آنلاین درآمدزایی کنید. شرکت‌های بزرگ و برند‌های مشهور مشتاق هستند که بابت هر پست از محصولات آن‌ها که از جانب پیج شما تبلیغ شود پول خوبی به صاحب پیج دهند. زیرا مخاطب‌ها و دنبال کنندگان زیاد پیج شما باعث می‌شوند که افراد با محصولات بیشتر آشنا شده و این مسئله زمینه فروش بیشتر محصولات را برای شما فراهم می‌کند.

البته هر کسب‌وکاری مزایا و معایب خودش را هم دارد. پس در این مقاله با چند مورد از آن‌ها در تجارت الکترونیک آشنا می‌شویم.

مزایای مهم تجارت الکترونیک

دنیای تجارت الکترونیک نامحدود است و شما می‌توانید با جستجو کردن نام کالای موردنیاز خود در موتور جستجو بدون محدودیت آن را به‌راحتی بررسی کرده و از بین تمامی اجناس موجود تصمیم به خرید یک کالا بگیرید. همچنین توسط این تجارت می‌توانید قیمت تمام کالاها را از بین فروشگاه‌های مختلف نیز بررسی کنید همچنین فروشگاه‌ها به دلیل رقابت با سایر فروشگاه‌ها گاه تخفیفات بسیار خوبی برای مشتریان در نظر می‌گیرند که این فرصت بسیار خوبی برای شما است.

شما می‌توانید با در نظر گرفتن تمام جوانب و از بین گزینه‌های مختلف در بین تمام فروشگاه‌ها تصمیم بگیرید، حتی می‌توانید به نظرات دیگر خریداران فروشگاه نیز دسترسی داشته و در صورت رضایت خرید خود را با خیال راحت انجام دهید. همه این‌ها فرصتی برای مصرف‌کننده به شمار می‌رود که بتواند بین رقابت فروشگاه‌ها کالای خود را با قیمتی مناسب خریداری کند.

درواقع با این کار در زمان خود نیز صرفه‌جویی می‌کنید و دیگر نیازی نیست چند ساعت از وقت خود را بیهوده در خیابان‌ها تلف کنید، از شلوغی و ترافیک خسته شده و دست‌آخر نتیجه مطلوب خود را نگیرید و کالای موردنیاز خود را پیدا نکنید. شما در عرض چند دقیقه با چند کلیک ساده می‌توانید کالای موردنیاز خود را تهیه کنید و درب منزلتان آن را تحویل بگیرید.

مزایای تجارت الکترونیک برای کسب‌وکار

با استفاده از کسب‌وکار اینترنتی شما می‌توانید به‌راحتی محصولات خود را به فروش برسانید. با استفاده از این تجارت مردم جهان می‌توانند کالاهای شما را بازدید کنند و از شما خرید کنند درواقع شما به فروش محصولات خود به‌صورت جهانی می‌پردازید و دیگر نیاز به نگرانی بابت نداشتن مشتری و مصرف‌کننده ندارید. این تجارت نیازی به گرفتن فروشگاه ندارد و در هزینه‌های شما نیز صرفه‌جویی می‌کند. با استفاده از این تجارت سریع در همان زمان می‌توانید وجه خود را از مشتری دریافت کرده و دیگر نیازی به چک و منتظر ماندن نیست.

همچنین با استفاده از تجارت الکترونیک می‌توانید دست واسطه‌ها را کوتاه کرده و سود بیشتری ببرید.

تاکنون درباره روش‌های مختلف کسب درآمد از اینترنت صحبت کردیم. در این قسمت قصد داریم به ویژگی‌های مهم تجارت الکترونیک بپردازیم.

سادگی و راحتی

یکی از ویژگی‌های این تجارت، راحتی استفاده از آن برای مصرف کنندگان است. یعنی مشتریان به راحتی می‌توانند وارد سایت یا فروشگاه شوند و با نوشتن کالا مورد نظر در قسمت جستجو، انواع و اقسام آن کالا را با برند‌های مختلف و قیمت‌های آن مشاهده و خریداری کنند.

ارتباط همیشگی با مشتری

شرکت‌ها یا فروشگاه‌های زنجیره‌ای آفلاین، نگران این هستند که فروشگاه خود را در شهر‌های مختلف گسترش دهند. اما خرید اینترنتی این دغدغه را ندارد و صاحبان تجارت آنلاین می‌دانند که هر زمان می‌توانند با مشتریان خود در هر کجای دنیا ارتباط برقرار کنند و محصول خود را به فروش برسانند.

تخفیف و حراجی‌ها

صاحبان فروشگاه‌ها مدام با یکدیگر در رقابت هستند و به مناسبت‌های مختلف هر فروشگاه تخفیف‌های ویژه‌ای برای محصولات خود در نظر می‌گیرند. این موضوع کاملا به نفع مشتریان است. شما به عنوان یک مصرف کننده با کمی وقت گذاشتن و جستجو کردن در سایت‌ها و فروشگاه‌های مختلف می‌توانید کالای مورد نیاز خود را با قیمت بسیار مناسب در تخفیف‌ها تهیه کنید.

افزایش چشمگیر میزان فروش

تجارت الکترونیک به شما این امکان را می‌دهد که درگیر مشکلاتی از جمله فروش محصولات فقط از طریق ویترین و قفسه‌بندی فروشگاه خود نباشید. چرا که به‌راحتی می‌توانید در فضای مجازی محصولات خود را با سود بیش‌تر به فروش برسانید و کم‌کم پا به عرصه بازار بین‌المللی بگذارید.

معایب تجارت الکترونیک

امروزه امنیت فضای مجازی زیاد مورد تأیید نیست و یکی از مواردی که در خریدهای اینترنتی باید بسیار موردتوجه قرا گیرد امنیت است بنابراین در هنگام خریدهای اینترنتی حتماً امنیت سایتی که قصد دارید از آن خرید کنید را در نظر بگیرید.

از طرف دیگر شما باید انتظار این را داشته باشید که به هر دلیلی ممکن است کالای شما دیر و یا هرگز به‌دستتان نرسد شما باید امکان گم‌شدن یا ناقص بودن کالایتان را نیز در نظر بگیرید. همچنین اگر بخواهید کالای ناقصی که به‌دستتان رسیده را پس بفرستید برای شما هزینه‌بر است. یکی دیگر از معایب این تجارت این است که شما تنها بعد از رسیدن کالای موردنظر خود به دستتان می‌توانید آن را مشاهده کرده و کیفیت آن را بررسی کنید.

دقت کنید در این نوع خرید هزینه ارسال کالا، مالیات و… را نیز در نظر داشته باشید.

در قسمت قبل، شما را با ویژگی‌های تجارت الکترونیک آشنا کردیم. حالا در این قسمت با ما همراه باشید تا به معایب این نوع تجارت بپردازیم.

معایب تجارت الکترونیک
معایب تجارت الکترونیک

امنیت سرمایه مشتری

طبیعتا باید به مشتریان حق داد که به راحتی به خرید اینترنتی اعتماد نکنند. زیرا افرادی هستند که از این موضوع سواستفاده می‌کنند و در فضای مجازی کلاهبرداری می‌کنند. پس صاحبان شرکت‌ها باید این اطمینان را ایجاد کنند که مشتریان کمی آسوده خاطر خرید کنند.

کیفیت محصول

کیفیت محصول

یکی از مشکلات تجارت الکترونیک این است که مشتری نمی‌تواند قبل از خرید و هنگام پرداخت، از کیفیت و جنس محصول مطلع شود و این موضوع کمی خرید را برای مشتری سخت می‌کند. اما شما با به نمایش گذاشتن محصولات باکیفیت می‌توانید به مرور زمان اعتماد مشتری را جلب کنید.

تاخیر در زمان دریافت کالا

از دیگر معایب خرید در فضای مجازی می‌توان به دیر رسیدن کالا مورد نیاز به دست مصرف کننده اشاره کرد، که در بیش‌تر اوقات این مسئله مربوط به اداره پست می‌شود.

به‌روزرسانی مداوم

صاحبان تجارت الکترونیک برای اینکه در عرصه تجارت باقی بمانند و بتوانند با همکاران خود رقابت کنند، باید با پیشرفت تکنولوژی پیش‌روند. یعنی، زمانی که سیستم بروزرسانی می‌شود، سایت‌ها و شرکت‌ها هم با داشتن سیستم پشتیبانی قوی، سایت و فروشگاه خود را در فضای مجازی آپدیت کنند و این‌گونه به رشد تجارت خود کمک کنند.

نتیجه‌گیری کلی

در این مقاله آموزشی شما را با کسب‌وکار اینترنتی یا بهتر است بگوییم تجارت الکترونیک آشنا کردیم. روش‌های مختلف درآمدزایی را هم از طریق تجارت الکترونیک به شما گفتیم. حتی به ویژگی‌ها و معایب کسب‌وکار اینترنتی هم اشاره کردیم. اما قبل از شروع هرکاری حتما درباره آن فکر کنید و بی‌گدار به آب نزنید. امیدواریم با این مقاله آموزشی کمکی به شما کرده باشیم.

راستی! ما یک دوره آموزش مدیریت سایت هم داریم. در این دوره از 0 تا 100 راه‎‌اندازی کسب‌وکار اینترنتی را به شما آموزش داده‌ایم. اگر تمایل به ساخت و راه‌اندازی سایت دارید، حتما از این دوره آموزشی استفاده کنید.

موفق باشید. 🙂

نکته خاصی هست که این مقاله رو تکمیل‌تر کنه؟

  1. U30244 ۵ خرداد ۱۴۰۰

    سلام.
    ممنون بابت این مقاله مفصل و جامع. خیلی کامل و خوب بود.
    فقط اگر میشه برای مقالاتی مانند این که مهم هستند و کمی هم خواندنشان زمان‌بر است، ویدیو هم درست بکنید.
    و اینکه به نظرم به جای تولید پادکست، شغل تولید محتوا و اینفلوئنسر رو بزارید و تولید پادکست، ویدیو و نوشتن مقاله رو سه تا از زیرشاخه هایش قرار بدید.
    راستی به نظرم شغل های دیگری هم می‌توانید به این لیست اضافه کنید، مثل سئوکار، پشتیبانی (که امروه از راه دور انجام میشه و خیلی سایت ها نیاز به پشتیبان دارند)، خرید و فروش دامنه و …

    ولی در کل به نظرم مقاله خیلی خوب و واقعاً مفصلی بود، خسته نباشید و خداقوت🙂🌷

  2. U37201 ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰

    سلام امیدوارم که همیشه حالتون خوب باشه تشکر از این مطلب خوبتون
    فقط می خواستم بگم که در قسمت روش‌های کسب درآمد با تجارت الکترونیک فروشگاه ،به اشتباه فروشکاه نوشته شده است.
    ممنون خدانگهدار 🙂

  3. U29301 ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰

    عالی
    باید بگم که من تو همه آن زمینه هایی که فرمودید فعالیت دارم 🙂
    🌹