تفاوت سایت داینامیک و استاتیک چیست؟

3.9 / 5. تعداد رای: 16

در این ویدیو به سوالات یکی از دوستان پاسخ دادم. سوال این بود: تفاوت سایت استاتیک و داینامیک چیست و چرا از سیستم‌های مدیریت محتوا به جای آپلود فایل HTML و CSS در سایتمان استفاده می‌کنیم؟ مگر کار با HTML راحت‌تر نیست؟ پاسخ این سوال را در ویدیوی این هفته ببینید و اگر شما هم سوالی دارید از طریق اینستاگرام بپرسید تا در ویدیو‌های بعدی به سوال شما پاسخ بدیم.

تفاوت سایت داینامیک و استاتیک

خب جواب این سوال کمی پیچیده بود اما سعی کردم برای بیان ساده تر آن از یک داستان شروع کنم:

داستان از چه قرار است!؟

وقتی تازه طراحی سایت را شروع کرده بودم (و از وردپرس استفاده نمیکردم!) برای داشتن یک صفحه در سایتم باید یک صفحه از سایت را با دریم ویور باز میکردم و تغییراتش را انجام می دادم سپس آن را با یک اسم دیگه در سایت آپلود میکردم! بعد که تعداد این صفحات بیشتر می شد برای تغییر دادن یک آیتم در منوی سایت مجبور بودم همه این صفحات را تغییر بدم! فرض کنید برای تغییر دادن یک لینک چه افتضاحی به بار میومد؟!

خلاصه به این نتیجه رسیدم که سایت هایی به بزرگی ویکی پدیا حتما از یه چیزی استفاده میکنن که با وجود میلیون ها صفحه اینقدر سریع بروز میشن. با کمی تحقیق و جستجو به این نتیجه رسیدم که این وسط یه چیزی کمه! چیزی به نام content management system یا سیستم مدیریت محتوا

در واقع سیستم های مدیریت محتوا روی سایت شما نصب می شوند تا بتوانید بدون نیاز به تغییر در کدنویسی سایتتان٬ محتوا و ظاهر سایت خود را تغییر دهید. پس به جای اینکه برای تغییر یک منو در سایتتان تمام ۱۰۰۰ صفحه را تغییر دهید٬ این منو را در یک متغیر به نام (مثلا) xmenu قرار می دهیم و تنها از این پس کافیه این متغیر را تغییر بدیم تا در تمام ۱۰۰۰ صفحه سایت منو تغییر کند. تازه بدون نیاز به برنامه نویسی و تغییر دادن کد نویسی! فقط با پنل مدیریت سیستم مدیریت محتوا!

طراحی سایت استاتیک

سایت‌های استاتیک با زبان نشانه‌گذاری HTML و CSS ساخته می‌شوند، اگر ما هزار صفحه سایت بخواهیم نمایش بدیم باید 1000 صفحه HTML بسازیم، حالا فرض کنید در این هزار صفحه یک منوی مشترک بسازیم. پس باید تک‌تک کدهای HTML این هزار صفحه را ویرایش کنیم، که مثلا یک قسمت تماس با ما را به  منو اضافه کنیم، خب تصور این کد‌نویسی برای انجام این تغییر دشوار است چه برسه به انجامش. اینجاست که طراحی سایت داینامیک به کمک ما می‌آید.

قبل از این‌که بریم سراغ معرفی داینامیک لازم دیدم به صورت مختصر در مورد HTML و CSS توضیح بدم، اگر شما یک صفحه وب را یک ساختمان در نظر‌ بگیرید، اسکلت آن ساختمان HTML است و ظریف‌کاری با CSS انجام می‌شود. برای یادگیری این دو زبان مهم پیشنهاد می کنم به دوره صفر تا صد طراحی سایت در میهن وردپرس مراجعه کنید.

طراحی سایت داینامیک

خب بریم سراغ دینامیک. در مورد استاتیک گفتیم یک تغییر جزئی مثلا افزودن تماس‌با‌ما باید در تک‌تک صفحات تغییر ایجاد کرد، طراحی داینامیک برای این مشکل را‌ه حلی دارد که به این صورت، سایت دینامیک به وسیله سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) مانند وردپرس و پنل مدیریت آن، تنها با یک کلیک هر تغییری را که می‌خواهید در سایت‌تان انجام دهید. در واقع کار داینامیک به این صورته که از یک متغیر استفاده می‌کند، مثلا همان افزودن تماس با ما در منو که در بالا گفتیم بررسی می‌کنیم، دینامیک منو را در یک متغیر قرار می‌دهد، پس تغییر با این‌کار بسیار آسان‌‌تر می‌شود.

خب در‌مورد زبان‌های استفاده شده در استاتیک توضیح دادیم و متوجه شدید که چه‌قدر تغییر در آن‌ها دشوار بود. حال بیایید در مورد زبان‌های پرکاربرد طراحی سایت داینامیک توضیح دهیم.

زبان‌های طراحی سایت داینامیک زیادی وجود دارند، مثل ASP ،PHP و… که بحث مورد‎نظر ما که با سیستم مدیریت محتوا وردپرس کار می‌کنیم PHP است. که زبان پایه وردپرس می‌باشد، با PHP می‌توان سیستم‌های مدیریت محتوا را از پایه طراحی کرد، یا از یک CMS آماده مثل وردپرس استفاده کرد و فقط توابع آماده php که از قبل برای وردپرس طراحی شده استفاده کنیم. PHP در واقع یک زبان سمت سرور است که با استفاده از توابع، متغیرها و ارتباط با پایگاه‌داده، با استفاده از آن می‌توان سایت استاتیک خود را تبدیل به داینامیک کرد.

چرا وردپرس نصب می‌کنیم؟

خب سوالی که ممکن است برای شما پیش بیاد اینه که چرا وردپرس نصب می کنیم؟ بدون نصب سیستم های مدیریت محتوایی مثل وردپرس هم می تونیم سایتی را بالا بیاریم یا نه؟

چند وقت پیش که داشتم وردپرس و فلسفه وجود آن را برای یکی از دوستانم توضیح میدادم٬ سوالی پرسید که باعث شد این مقاله را بنویسم. سوال این بود: اصلا چه دلیلی دارد وردپرس را نصب کنم؟ وقتی با کدنویسی میتونم سایتم را بسازم؟


حالا که میدونیم وردپرس چیه و چرا استفاده میکنیم بهتر است کار با وردپرس رو یاد بگیرید و در نهایت یک سایت کامل با وردپرس پیاده کنید. مسیر شما بسیار راحت تر شد و نیازی نیست برای ویرایش یک صفحه از وب‌سایت‌تان مثل من صدها صفحه را ویرایش کنید! (البته ناگفته نماند این صفحات توسط ویرایشگر notepad++ با find & replace انجام می شد. ?

نکته خاصی هست که این مقاله رو تکمیل‌تر کنه؟

  1. کاربر مهمان ۱۸ آذر ۱۳۹۸

    درود از مهربانی تان

  2. کاربر مهمان ۲۲ دی ۱۳۹۷

    بسیار عالی و مفید بود اول من یاد ایپی داینامیک و استاتیک افتادم بعد کامل متوجه شدم تا امروز نزدیک به ۲۰ تا سایت داینامیک ساختم ولی نمی دونستم ک داینامیک و استاتیک چی هست در وبسایت عالی بود و مفید

  3. کاربر مهمان ۵ آذر ۱۳۹۷

    زحمات شما قابل تقدیر است برایتان آرزوی توفیقات بیشتر دارم .
    باسلام

  4. کاربر مهمان ۲۱ شهریور ۱۳۹۷

    باسلام ممنون بابت ویدئوهای کاربردی که در سایتتون قرار میدید. قبلا در قسمت نظرات در یکی از صفحات سایتتون به کامنت یکی از کاربران در مورد نحوه قرار دادن ویدیو ها در سایتتون پاسخ داده بودید که این کار رو با افزونه انجام نمیدید و از طریق قابلیت embed که خود وردپرس داره انجام میدید. من هم از این قابلیت استفاده میکنم ولی ممکنه بفرمایید که چطور میشه تصویر پس زمینه ویدیو رو مثل ویدیوهای شما قرار بدم که قبل از پخش کردن ویدیو این تصویر قابل دیدن باشه. آیا باید عبارت خاصی رو به تگ اول کد embed اضافه کنم! لطفا راهنمایی کنید. باتشکر.

    • Reza Rad رضا راد ۲۵ شهریور ۱۳۹۷

      درود متشکرم
      روی ویدیو کلیک کنید سپس ویرایش و کاور ویدیو یا تصویر ویدیو را انتخاب کنید
      با احترام