مصاحبه با فرزاد سیدی – اهمیت اپلیکیشن موبایلی در کسبوکار اینترنتی
در مصاحبه با آقای فرزاد سیدی در حوزه اپلیکیشن تلفنهای همراه توضیحاتی به شما ارائه میشود. این مقاله برای دوستانی که قصد دارند در کنار وبسایت خود اپلیکیشن تلفن همراه داشته باشد مفید خواهد بود.
آنچه در این مقاله میخوانید
فرزاد سیدی کیست؟
جناب آقای فرزاد سیدی در حوزه اپلیکیشنهای موبایل فعالیت دارند که از این طریق توانستهاند درآمد زیادی بهصورت ریالی و دلاری کسب کنند. به تازگی وبسایتی در ارتباط با اپلیکیشنهای موبایل و بازاریابی آنها راهاندازی کردهاند.
آقای فرزاد سیدی در رشتهی مهندسی الکترونیک، دانشگاه باهنر و سپس پاسارگاد شیراز تحصیل کردهاند. شش سال پیش وارد این حوزه فعالیتی شده اند و پس از سه ماه بعد از ورود اولین اپلیکیشن خود را ساختهاند. اپلیکیشن های اول تا چهارم ایشان درآمد چمشگیری نداشته اما از اپلیکیشن پنجم و ششم درآمد قابل توجهای کسب کرده که باعث شده پل پرتاب ایشان به این حوزه باشد و سبب شده با تمرکز هرچه بیشتر در این حوزه فعالیت کنند. تا امروز بیش از پنجاه اپلیکیشن ساختهاند که تعداد بسیار زیادی از آنها بنا به هر دلیلی حذف شده است. برخی از آنها ماندگار شده و خیلی افراد از اپلیکیشنهای ایشان اطلاع دارند اما بعضی دیگر خیر. این اپلیکیشنها در مارکت گوگل پلی و کافه بازار موجود هستند.
کسب درآمد از طریق ساخت اپلیکیشن
درآمد شما از اپلیکیشنها از چه طریقی فراهم میشود و به چه شکلی از اپلیکیشن میتوان کسب درآمد کرد؟ در دورههای آموزشی میهن وردپرس به دانشجوها میگوییم اگر بتوانید یک اپلیکیشن یا وبسایت راهاندازی کنید میتوانید از این طریق درآمد خوبی کسب کنید. بطور مثال کسانی بودهاند که درآمدهای چندصد میلیونی در ماه داشتهاند. درآمد فعلی خود شما را نمیگویم اما با توجه به شناختی که از شما دارم میدانم در چند سال گذشته در ماههایی درآمد چندصد میلیونی هم از ساخت اپلیکیشن داشتهاید. درآمد به چه طریقی از اپلیکیشن بهدست میآید؟
درآمدی که من و یا دوستان دیگر در این حوزه داشتهایم بهصورت دقیق مشخص نیست و در ماههای مختلف متغیر است. اما راه درآمدزایی از اپلیکیشن موبایل بینهایت است. راههای بسیار زیادی وجود دارد اما یک باور اشتباه که بین دوستان رواج پیدا کرده این است که فکر میکنند توسعه دهنده اپلیکیشن تنها زمانی درآمد دارد که اپلیکیشن را در ازای پرداخت پول منتشر میکند و شخصی برای دانلود آن نرم افزار هزینهای پرداخت میکند.
در صورتی که کمترین درآمدی که میتوان در این حوزه کسب کرد از این طریق است حتی اگر اپلیکیشن را با قیمت صد هزار تومان منتشر کنید. پس به نسبت راههای پیش روی شما برای کسب درآمد این راه کمترین درآمد را در اختیار شما میگذارد. به عنوان مثال وبسایتهایی هستند که از بنرهای تبلیغاتی که در سایتشان کسب درامد میکنند. در اپلیکیشنهای موبایل هم اگر به این صورت عمل کنید میتوانید درآمدی حتی بیشتر از وبسایت داشته باشید. یکی از راههای کسب درآمد در این حوزه همانگونه که قبلا ذکر شد این است که اپلیکیشن را در ازای پرداخت هزینه منتشر کنید.
روشهای دیگر کسب درآمد از اپلیکیشنهای موبایلی
راه دیگر این است که به عنوان مثال برنامهی با کیفیت چه در زمینهی بازی و چه در دیگر زمینهها بهصورت رایگان بسازید که کاربران زیادی آن را دانلود کنند. که به ازای دیدن آن تبلیغات توسط کاربران و با هر بار کلیک کردن روی تبلیغات درآمدی برای توسعه دهنده آن برنامه به حساب میآید و کاربر میتواند از این طریق سود خود را به توسعه دهنده برساند.
توسعه دهنده میتواند دید خود را از فروش اپلیکیشنها بردارد و برنامههای بیزینسی خاصی را روی برنامهی خود قرار دهد. یعنی علاوهبر اینکه یک تبلیغات بنری رایگان در پایین اپلیکیشنها قرار بدهد، میتواند سرویسی روی اپلیکیشن خود قرار دهد که جای خاصی از برنامه تبلیغاتی انجام دهد.
در آن زمان شرکتهای بزرگ به توسعه دهنده اپلیکیشن مبلغ قابل توجهای را پیشنهاد میکنند که تبلیغاتشان را درآن قسمتهای خاص به نمایش بگذارند.
از این طریق سود قابل توجهای به شرکتی که سفارش تبلیغ داده میرسد چرا که مخاطبانی که از این طریق جذب میکنند مخطبان هدف هستند. توسعه دهنده نیز سودی کسب میکند و از طرفی شخصی که اپلیکیشن را پرداخت کرده هزینهای پرداخت نکرده است و صرفا از زمانش استفاده کرده پس همه برنده هستند.
ضرورت وجود اپلیکیشن در کنار وبسایت
99% دوستانی که مصاحبه فرزاد سیدی را امروز میبینند وبسایت دارند. از همین طریق کسب درآمد میکنند و مایل نیستند زمینه کاری خود را عوض کنند. همچنین خود ما دوست نداریم از سمت وبسایت به اپلیکیشن کشیده شوند. چرا دوستانی که وبسایت دارند باید سایت خود را به اپلیکیشن تبدیل کنند؟ و در کنار وبسایت اپلیکیشن هم داشته باشند؟
تا چند سال پیش ترجیح کاربر ساخت وبسایت بود و این گونه نبود که کاربر دوست داشته باشد اپلیکیشن موبایل را باز کند. به راحتی وبسایت خود را باز میکرد. وبسایتهای زیادی وجود نداشته و کاربر چند وبسایت خاص را در ذهن خود نگه میداشت و باز میکرد. اما در حال حاضر کاربر ترجیح میدهد خیلی زود به وبسایت یا رسانهای که میخواهد دسترسی داشته باشد. گوشیهای موبایل ما همیشه در جیبمان قرار دارد و بیشتر از جیب در دستمان قرار دارد. پس برای ما راحتتر است که نرمافزار موجود در تلفن همراهمان را باز کنیم تا اینکه از طریق گوگل کروم وبسایت را پیدا کنیم که آیا وبسایت به خوبی ریسپانسیو شده است یا خیر؟ پس کاربر خیلی راحت تر میتواند از طریق اپلیکیشن دسترسی پیدا کنند.
دیجیتال مارکتینگ با اپلیکیشنهای موبایلی
دلیل دیگر اینکه شما حتما باید اپلیکیشن موبایل داشته باشید این است که شما علاوه بر ایمیل مارکتینگ میتوانید در اپلیکیشنهای خود نوتیفیکیشن مارکتینگ کنید. بطور مثال سرویسهایی قرار دهید که هر زمان پیشنهاد ویژهای دارید، کار خاصی در وبسایت خود انجام دادهاید، نظرسنجی میخواید انجام دهید و یا هر چیز دیگری که به کاربران شما موبوط میشود به راحتی یک نوتیفیکیشن رایگال ارسال میکنید.
کسانی که اپلیکیشن شما را نصب کردهاند به آسانی صفحهی مورد نظر شما را میبینند و شما را به آن نتیجه دلخواه میرسانند. پس داشتن اپلیکیشن موبایل میتواند خیلی مفیدتر از داشتن یک وبسایت ریسپانسیو باشد. یعنی شما میتوانید علاوه بر داشتن یک سایت ریسپانسیو شده یک اپلیکیشن خوب هم در کنارش داشته باشید. وبسایتهای زیادی هستند که برای سایت شما اپلیکیشن میسازند. شما میتوانید برنامهنویسی یاد بگیرید و یا فرایند ساخت اپلیکیشن خود را به وبسایتهای مربوطه محول کنید.
اپلیکیشن یا وبسایت؟
حال میخواهم بحث رابین خودم و شما چالشی کنم. من شخصی استم که پیشنهاد میدهدم کاربر به سمت وب برود اما پیشنهاد شما اندروید است. حال چالشی که وجود دارد این است که خیلی از شرکتها مثل اسنپ و تپ سی به سمت اپلیکیشن آمدند، چه اندورید چه آی او اس و پسازآن بحث تحریمهایی که داشتهایم مخصوصاً درزمینه آی او اس چون اندروید را در کافه بازار ثبت داشته و مسئلهای با آن نداشتهایم.
اما آی او اس باوجود سیب اپ و بقیه مارکتها همچنان مارکت ثابتی ندارد و هنوز هم اپ استور مارکت اصلی اپل است. که این مسئله تحریمها باعث شد برنامههای اسنپ و تپ سی از روی اپ استور اپل حذف شوند و به سمت سایت برگردند. حتی ما یک کمپین راهاندازی کرده بودیم با این عنوان که بازگشت همه بهسوی وبسایت است؛ یعنی شما در آخر مجبور هستید وبسایت داشته باشید. بابت تحریمهایی که میشویم اپلیکیشنها بهخصوص آی او اس این مشکل برایشان به وجود میآید و کاربران مجبور میشوند به سمت وب بروند در این خصوص نظر شما چیست؟
ببینید شما در وبسایت خود قالبهای وردپرس هم میفروشید اگر دریکی از قالبهای وردپرس که در صفحه دمو قرار دادهاید یک عکس از خانمی بیحجاب خارجی باشد و شما از این موضوع بیاطلاع باشید، چه اتفاقی برای سایت شما میافتد؟
بارها برایمان این اتفاق افتاده است و میخواهند که سایت را فیلتر کنند. در این مورد خیلی بحث میکنیم و میگوییم عکس را حذف میکنیم و معمولاً با فتوشاپ عکس موردنظر را بلور میکنیم.
شما شخصی هستید که در حوزه وب حرفی برای گفتن دارید و تجربه کافی دارید و یک سری بسترها قرار دادهاید که قبل از فیلترینگ به شما اطلاعات بدهند. پس شما میتوانید بهراحتی از پس این چالش بربیایید. اما افرادی که ابتدای کار هستند پسازاین موضوع سایتشان فیلتر میشود. زمانی که آی او اس این اپلیکیشنها را حذف کرد افراد مبتدی و ضعیف حذف شدند اما افراد حرفهای مثل فیلیمو و اسنپ بهسرعت به بازی برگشتند و اجازه ندادند ضرر زیادی را متحمل شوند. در حوزه وب، تلگرام، اینستاگرام هم به همینگونه است.
بهطور مثال اشخاصی هستند که در حوزه اینستاگرام فعالیت میکنند و درآمدهای چندمیلیاردی (نمیگوییم چند ۱۰۰ میلیونی) دارند اما اگر این برنامه فیلتر شود درآمد این افراد با افت بسیار زیادی مواجه میشود. در تلگرام بینهایت کسبوکار حتی چند صد هزارتایی وجود داشت اما پس از فیلتر ازبین رفت. اپلیکیشنهایی داشتهام که بیش از پانصد هزار دانلود داشتهاند (در نظر داشته باشید اپلیکیشنی که به این تعداد از دانلود رسیده باشد شمارا تا چندین سال به لحاظ مالی تأمین میکند.) و پس از تحریم حذف شدند.
بهطور مثال در شیراز، شهری که زندگی میکنیم یک بستنیفروشی معروف وجود دارد که همیشه شلوغ بوده است اما در چندین ماه گذشته به دلایل نامعلوم بسته شد. پس هیچ تضمینی وجود ندارد چیزی که ساختهایم همیشگی باشد. این اتفاق برای آی او اس افتاد و بعید نیست برای اندروید و همینطور وبسایت هم بیفتد. بنده دید خوبی نسبت به وبسایت دارم و فکر میکنم این اتفاق فیلترینگ کمتر برای وبسایت رخ میدهد اما اگر بادید منفی به موضوع نگاه کنیم دست به هیچ کاری نمیزنیم. مثلاً یک اپلیکیشن را با هزاران امید در گوگل پلی قرار میدهیم و پس از چند ساعت میبینیم برنامه حذف شدهاست. یا شما در وبسایت از یک سرویس ایمیل مارکتینگ استفاده میکنید و دو روز مانده به کمپین مشاهده میکنید این سرویس شمارا تحریم کرده است. پس نتیجه میگیریم این نوع چالشها در هر کسبوکاری وجود دارد. اما نظر من این است که چون در وبسایت به نوع دیگری خود را نشان میدهد ما کمتر متوجه این موضوع میشویم.
بهطور مثال شما یک وبسایت روی سرور ایران داشته باشید این مسئله را در نظر بگیرید که سایت شمارا فیلتر نمیکنند، حذف میکنند! پس این اتفاق برای هر کسبوکاری ممکن است رخ دهد اما پیشنهاد من این است که، در اول راه به این مسائل توجه نکنید وقتی کسبوکارتان را توسعه دادید مثل اسنپ یا فیلیمو بهسرعت به بازی بازمیگردید. همانند آقای حسینی که پیشتر گفتند با مذاکره و تغییر قالب این مسئله را رفع میکنند. زمانی که اپلیکیشنهای من به مشکل برمیخورند و امکان حذف شدنشان وجود داشته باشد با کافه بازار و یا حتی گوگل پلی مکاتبه میکنم. وقتی کسبوکار شما رشد پیدا کرد با این مشکلات مواجه میشوید و به طبع راهحلها نیز جلوی شما قرار میگیرند. امیدوارم جواب سؤال شمارا تا حدی داده باشم.
دردسرهای این نوع کسبوکارها
دقیقاً صد درصد سؤال را جواب دادهاید و من میخواستم به این موضوع برسیم، در دورهی جدید که کسبوکار اینترنتی ثروت ساز است و دریکی از جلسات که در رابطه با اندروید است در خدمت خود شما هم هستیم. اولین تیتری که در این دوره گفته شد این است که کسبوکار اینترنتی گلوبلبل نیست. حال در همهی کسبوکارها، درست است که با کسبوکارهای اینترنتی زودتر از کسبوکار سنتی به درآمد میرسید و درآمد خوبی خواهید داشت اما فکر نکنید دردسر نخواهید داشت و سریعاً به درآمد خواهید رسید. این موضوع را در نظر بگیرید همهی کسبوکارها این دردسرها رادارند و هرچه کار شما توسعه پیدا کند دردسرها نیز بزرگتر و بیشتر خواهد شد. در همین حذف اپلیکیشنها از اپ استور آنهایی که نصب زیادی نداشتهاند اتفاق خاصی برایشان نداشته است و حتی فکر میکنم حذف هم نمیشوند.
خیر، حذفشدهاند و دلیلی که داشت این بود که همهی برنامهها از یک منبع اصلی دانلود میشدند، منبع اصلی سیب اپ بود و اپلیکیشنهایی که از این طریق منتشرشده بودند بزرگ و کوچک حذف شدند.
اما اپلیکیشنهایی که تازه شروع بهکار کرده بودند و یا حتی در سیب اپ هم نصب نبودند اما ایرانی بودند تشخصی داده شد و حذف نشدند، مثلاً اپلیکیشن تهران مترو حتی یک سال بعدازاینکه بقیه اپلیکیشنها حذفشده بودند هنوز کار میکرد و در اپ استور حذف نشده بود. در کل کسبوکار اینترنتی چه موبایلی و چه وبسایت دردسرهای خاص خودش را دارد و من به جوابی مدنظر رسیدم.
تعداد تمامی اپلیکیشنهای ساخته شده و فعال
جناب سیدی چه تعداد اپلیکیشن تا الآن سفارش دادهاید برای شما بسازند و یا خود ساختهاید؟ و چه تعداد از آنها فعال است؟
حقیقتاً حتی حدود تعدادش را به یاد نمیآورم، فکر میکنم بیش از صد عدد باشد اما برای اینکه اغراق نکرده باشم و یا مسئلهای پیش نیاید همیشه گفتهام پنجاه عدد به بالا بوده است. بیش از ۹۰% اپلیکیشنهایی که ساختهام به دلیل بیتجربگی و یا بلد نبودن قوانین حذفشدهاند. چندین پنل گوگل پلی از من شده که نرمافزارها را بهصورت خارجی منتشر کردهام اما بنا به دلایلی یک تعدادی از آنها حذفشده و تعدادی دیگر که با قوانین دیگری ساختهام ماندگار شدهاند. بهطور مثال شخصی خارج از ایران این کار را برای من انجام داده و یا با حساب بانکی خاصی این کار را انجام دادهام. اما خب اگر بخواهم جواب سؤال شمارا بدهم بله بیش از پنجاه اپلیکیشن.
در حال حاضر چه تعداد اپلیکیشن فعال بر گوگل پلی و کافه بازار دارید؟
اگر تا الآن در گوگل پلی حذف نشده باشند سه یا چهار برنامه و در کافه بازار نیز حدود نه اپلیکیشن مانده است.
این صحبت شما که گفتید اگر تا الآن حذف نشده باشد جالب بود چون این چالش جزوی از زندگی ما است. یک مدت وبسایت ما خیلی قطع میشد و من بهمحض بیدار شدن از خواب سایت را چک میکردم.
حداقل و حداکثر درآمد ماهیانه یک اپلیکیشن
خیلی ممنون از اینکه وقت گذاشتهاید و توانستیم در خدمت شما باشیم فقط بهعنوان سؤال آخر بعدازاینکه میخواهیم مفید باشیم و به جامعه سودی برسانیم و در کنارش سودی کسب کنیم مهمترین چیز برایمان کسب درآمد است. به جد میتوان گفت اگر درآمد کسبوکاری را به صفر برسانیم بهصورتی که هیچگونه سودی برای مدیر و یا بنیانگذار آن کار نداشته باشد عملاً سوخت میشود و دیگر بر روی آن کار نمیکنند. دوستانی هستند که میخواهند وارد این حوزه شوند و در کنار وبسایت یک اپلیکیشن نیز داشته باشند. به نظر شما میانگین درآمد، حداقل و حداکثر درآمد ماهیانه یک اپلیکیشن به چه میزان است؟
ببینید درآمد یک اپلیکیشن به چیزهای زیادی بستگی دارد یعنی به تعداد یوزهایی که آن اپلیکیشن را نصبکردهاند، به تعداد باز شدن اپلیکیشن شما در روز، به تعداد محصولاتی که در آن اپلیکیشن قرار میدهید و همچنین برنامه بیزینسی که روی اپلیکیشن قرار میدهید بستگی دارد. ممکن است یک اپلیکیشن با ده هزار دانلود بیشتر از اپلیکیشنی با دو یا سه میلیون دانلود درآمدزایی کند. شما در کافه بازار میتوانید لیست پرفروشها را مشاهده کنید بهطور مثال اپلیکیشنی با دوهزار دانلود خیلی بیشتر از اپلیکیشنهای آمیرزا و کوئیز اف کینگز درآمد داشته است.حداقل درآمد همیشه صفر است و حتی ممکن است از اپلیکیشنی که چندین ماه زمان صرف آن کردهاید درآمدی کسب نکنید. حداکثر هم در این حوزه بینهایت است پس نمیتوان درآمد دقیقی را برای این حوزه تعیین کرد اما اگر کسبوکار شما دارای وبسایت است اپلیکیشن میتواند درآمدتان را تا چندین برابر افزایش دهد. این چندین برابر میتواند بسته به نوع کیفیت این اپلیکیشن شما UI و UX، طراحی برنامههای بیزینسی که روی اپلیکیشن قرار دادهاید متغیر باشد و هیچ درآمد ثابتی را نمیتوان قطع به یقین گفت. کسانی در ایران هستند که بعد از شش سال به درآمد میلیونی رسیدهاند و برخی دیگر در همین شرایط اقتصادی در دو سال به درآمد ماهیانه پانصد تا ششصد میلیون رسیدهاند و این درآمد برایشان عادی شده و سعی در رشد آن دارند. پس بازار اپلیکیشن هم همانند وبسایت انتهایی ندارد و میتوانید تا هرقدر که مایل باشید آن را رشد دهید.
ممنون از اینکه با ما همراه بودید و انشاالله در دوره کسبوکار اینترنتی ثروت ساز با شما همکاری خواهیم داشت و یک جلسه در رابطه با اپلیکیشنها و نحوه ثبت آنها در مارکتهای مختلف، روشهای کسب درآمد از اپلیکیشن و موارد مربوط به آن در خدمت شما خواهیمبود.
* تولید متن مصاحبه توسط تیم تولید محتوای میهن وردپرس
آقا روی مبل که مصاحبه نمیشه!
مقابل هم بشینید و مصاحبه کنید این بنده خدا نمیدونه شما رو نگاه کنه یا دوربین رو!!!
زیاد روی این مسائل انرژی صرف نکنید…
انرژی مون رو صرف چیزای اصلی صرف میکنیم
گفتیم که شما هم بدونید و در مصاحبه های بعدیتون رعایت کنید…
سپاس از لطف شما
سلام دوره جدید کی منتشر میشود؟
سلام
به زودی
چه خوب من 9 ماه هست شروع به برنامه نویسی اندروید کردم و تسلط کامل به زبان java و نرم افزار اندروید استودیو دارم و تا الان 1 اپ فروشگاهی و 1 اپ کاربردی طراحی کردم